Een nieuwe “Hunger Games” in 2026!

The Hunger Games: Sunrise on the Reaping. Zo heet de volgende episode in de dystopische saga rond Panem en de Hongerspelen. Het verhaal zal zich zowat 40 jaar na het vorige avontuur afspelen, de prequel The Ballad of Songbirds and Snakes. Die kwam vorig jaar in de bioscoop.

Suzanne Collins, de schrijfster van de Hunger Games-boekenreeks, heeft laten weten dat ze momenteel de laatste hand legt aan het volgende hoofdstuk (Sunrise on the Reaping dus). Dat boek ligt op 18 maart 2025 in de winkel. De verfilming staat dan weer op de agenda voor anderhalf jaar later, op 20 november 2026.

Verschillende bronnen beweren dat het nieuwe boek zal draaien rond het personage van Haymitch Abernathy, dat in de originele Hunger Games-trilogie gespeeld werd door Woody Harrelson (foto). Uit die verhalen weten we ook dat Abernathy tijdens de tweede ‘Quarter Quell’ de Hongerspelen won. Hij was daarmee de tweede winnaar uit District 12, hetzelfde district dat ook heldin Katniss Everdeen zou voortbrengen. Aan het begin van de eerste Hunger Games is hij bovendien de enige nog overlevende winnaar, maar ook compleet getraumatiseerd en zwaar aan de drank. Toch besluit hij om Katniss onder zijn vleugels te nemen, en beetje bij beetje klimt hij uit de put. Maar het is duidelijk dat hij in de loop van zijn leven veel leed en miserie heeft meegemaakt.

Voor alle duidelijkheid: Collins heeft (nog) niet toegegeven dat Haymitch Abernathy inderdaad de centrale figuur wordt in haar nieuwe boek. Maar ze wou wel het volgende kwijt aan het persagentschap AP: «Ik heb me voor Sunrise on the Reaping laten inspireren door het idee van impliciete onderwerping van [de Schotse filosoof] David Hume. Of zoals hij het omschrijft, “het gemak waarmee de massa zich laat regeren door enkelingen”. Via dit verhaal kan ik me ook meer verdiepen in de rol van propaganda en de macht van de mensen die bepalen wat het narratief is. De vraag “Echt of niet echt?” lijkt me trouwens elke dag een beetje dringender te worden.»

De komende maanden zullen we ongetwijfeld meer vernemen over de plot van Sunrise on the Reaping, en de filmversie volgt dus op 20 november 2026. Dat wordt geduld oefenen…

Check Also

De Formule 1-film met Brad Pitt heeft een releasedatum!

Het racedrama komt op 25 juni 2025 in de zalen! Met Pitt in de (ha!) …