Disney geeft weer voorrang aan de bioscoop en kondigt voor dit jaar Vaiana 2 aan!

Walt Disney Studios heeft laten weten dat ze het vervolg op hun goddelijke Hawaïaanse avontuur Vaiana (oorspronkelijke titel Moana) bijna klaar hebben. In november dit jaar mogen we de film al in de zalen verwachten!

Vaiana kwam in 2016 uit in de bioscoop en de bedoeling was om de film in 2023 een verlengstuk te geven op streamingplatform Disney+ in de vorm van een animatieserie. Maar die plannen zijn nu dus veranderd. Bob Iger, de big chief van Disney, legt uit dat de studio het project anders zal aanpakken en als langspeelfilm in de cinema’s brengen: «We waren allemaal diep onder de indruk van de beelden die we te zien kregen, en dus vonden we dat Vaiana 2 een plaats op het witte doek meer dan verdiende.»

In dit vervolg vertrekken Vaiana, haar goeie vriend de halfgod Maui en een compleet nieuwe bemanning van onwaarschijnlijke zeelui op een geweldige reis. Het begint allemaal wanneer de jonge heldin een boodschap van haar voorouders ontvangt. Het komt erop neer dat ze naar het verre Oceanië moet varen en gevaarlijke wateren doorkruisen. Avontuur verzekerd!

De Amerikaanse release van Vaiana 2 is voorzien voor 27 november. Europa mag de film in dezelfde periode verwachten.

Intussen werkt Disney ook nog altijd aan een live-actionversie van Vaiana, met Dwayne Johnson in de rol van Maui (het personage waaraan hij trouwens al zijn stem leende in de originele animatiefilm). Dat project moet dan weer op 25 juni 2025 in de zalen komen.

Het nieuws over de bioscooprelease van Vaiana 2 komt niet helemaal uit de lucht gevallen. En het heeft allemaal te maken… met geld. «Disney heeft de laatste jaren niet voldaan aan de verwachtingen van zijn aandeelhouders», stelt investeringsfonds Blackwells Capital. Het verklaart waarom de filmstudio zich voortaan weer meer zal focussen op projecten voor het grote scherm.

2023 was inderdaad geen bijzonder lucratief jaar voor Disney. De studio moet dringend een nieuwe adem vinden en zet nu alles op bioscoopreleases en sequels. Maar dat is niet alles. Zo krijgen Soul (vanaf 14 februari), Turning Red (vanaf 27 maart) en Luca (vanaf 1 mei), drie recente Pixar-films die rechtstreeks op Disney+ waren geparkeerd, toch nog een kans in de cinema. De succesvolle live-actionversie van The Lion King komt ook opnieuw uit, op 18 december. Verder op de agenda: Inside Out 2 (12 juni), Elio (13 juni 2025) en Zootopia 2 (24 november 2025), en dan in 2026 Toy Story 5 en Frozen 3.

Voor de volledigheid geven we nog mee dat ook superheldenfabriek Marvel, die andere tak van Disney, niet stilzit. Van die kant mogen we ons opmaken voor Deadpool 3 (26 juli), Captain America: Brave New World (12 februari 2025), Fantastic Four (30 april 2025), Thunderbolts (23 juli 2025) en Blade (5 november 2025). Van Avengers 5: The Kang Dynasty, oorspronkelijk gepland voor mei 2026, is na de rechtszaken tegen acteur Jonathan Majors wegens huiselijk geweld plots geen spoor meer.

Hoe dan ook: werk aan de winkel in het Rijk van Mickey Mouse!

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …